ועדת השמה, החזרי מס והקשר בין השניים
אם אתם הורים לילדים עם מוגבלויות או לקויות למידה, ודאי שמעתם, ואולי אף חוויתם, על תפקידן ופעילותן של ועדות ההשמה. רבים לא מודעים לעובדה שההחלטה המתקבלת בועדות אלו, יכולה לזכות אותם בהטבות שונות, בכלל זאת החזרי מס שנתיים. קראו את השורות הבאות בשביל לדעת יותר.
מהי ועדת השמה ואיזו החלטות בסמכותה לקבל?
מדובר בוועדה הפועלת במסגרת הרשויות המקומיות, מכוח חוק חינוך מיוחד. תפקידה הוא מתן המלצה בנוגע למקום הלימוד והחינוך הראוי (חינוך רגיל או חינוך מיוחד) עבור ילדים עם צרכים מיוחדים. הרכב הועדה כולל נציגים שונים, ביניהם נציג הרשות המקומית, פסיכולוג חינוכי, רופא ילדים עובד סוציאלי ועוד. הפניה אל ועדת השמה יכולה להיעשות על ידי הורים, המוסד בו הילד נמצא או גורם טיפולי אחר. סמכות הועדת נפרסת על ילדים בטווח הגילאים שבין 3 ל-21, וחלה עליה חובה להזמין את הוריהם ואת הילדים עצמם לדיון אודותיהם. סוג המקרים החשובים לענייננו, הם אלו בהם ממליצה הועדה להורי הילד לשולחו למסגרת של חינוך מיוחד. יודגש כי טרם תיפול החלטה מסוג זה, חובה למצות את כלל הניסיונות לשלב את הילד במסגרות חינוכיות רגילות. באם המליצה ועדת השמה על השמת ילדכם במסגרת החינוך המיוחד, יתכן שתהיו זכאים להחזרי מס שנתיים.
למה מקבלים החזר מס וכיצד?
ככלל, לפי פקודת מס הכנסה, הורים לילדים עם לקויות למידה ומוגבלויות שונות זכאים להחזר מס של עד 2 נקודות זיכוי שנתיות, בהתאם לתנאים מסוימים. הוחלט לתת הטבה זו בעקבות המודעות הגוברת למגבלות לקות הלמידה, והמעמסה שמטילות על הורים לילדים הסובלים מהן. לשם קבלת החזר המס, עליכם להגיש את טופס הבקשה הרלוונטי, בדרך כלל בצירוף מסמכים שונים, כגון אישור רפואי המציג את אבחון הילד כסובל מלקויות למידה, הפנייתו למסגרת החינוך המיוחד על ידי ועדת השמה והוכחה שהשתלב במסגרת זו. טרם שליחת הבקשה, מומלץ לפנות לחברה מייעצת, דוגמת 'פרלמוטר טמיר ייזום', אשר הוקמה בידי רואי חשבון המומחים בתחום המיסוי ואוצרת בחובה את כלל המידע הרלוונטי שתרצו לדעת בנוגע לזכאותכם.